Wat is Lishi?

Lishi Tai Chi Chuan (Tàijíquán)

Lichte bewegingen die je hele lichaam oefenen en je energie circuleren en ontwikkelen, met rust in je hoofd en je hart, met diepe ademhaling en een volledige concentratie. Regelmatige oefening bevordert de balans en circulatie, ontwikkelt souplesse, stimuleert de gezondheid en zorgt er voor dat je lekker in je vel zit en je op je gemak voelt.

Lishi Tai Chi Chuan

Lishi Klevende handen (Yīfù Shŏu)

Bij Klevende Handen, ook wel bekend als Pushing Hands, werken twee mensen samen. Ieder probeert om de ander uit balans te brengen, zonder zijn of haar eigen balans te verliezen. Hiermee ontwikkel je je waarnemingsvermogen en leer je na verloop van tijd ook de kleinste veranderingen waar te nemen. Een intense speelse interactie waarbij je jezelf en de ander op een andere manier leert kennen.

Lishi klevende handen of pushing hands

Lishi Dao Yoga (Kāi Mén, Qìgōng en Dăoyĭn)

Binnen Lishi Kāi Mén doen we lichte doch intensieve oefening om je hele lichaam soepel te maken en je energie te ontwikkelen. Het geeft je flexibiliteit en souplesse, mentale en fysieke kracht en verdrijft elke vorm van stress. Wie verzwakt is zal aansterken, wie volledig gezond is kan zijn of haar lichaam en geest verder ontwikkelen. Kāi Mén betekent 'open deur' of 'open de poorten'. Door de eeuwen heen is het ook bekend geweest als Hébìng ("Eenheid") en Héxié ("Harmonie").

Binnen Lishi Dăoyĭn oefenen we de ademhaling en het ademhalingsapparaat. De meeste mensen staan nooit stil bij hun ademhaling en realiseren zich al helemaal niet hoe innig de relatie is tussen je ademhaling en je lichamelijke, emotionele en mentale gezondheid. Een mens kan 30 dagen overleven zonder voeding, 3 dagen zonder water, maar er zijn weinig mensen die 3 minuten zonder lucht kunnen. Daoyin is ook bekend als Tŭnà. Dagelijkse beoefening van Daoyin vergroot je longcapaciteit, geeft je een diep gevoel van rust en ontspanning en helpt je om je energie te ontwikkelen.

Daarnaast kent Lishi nog vele andere manieren om je energie te ontwikkelen (Qìgōng), te testen en te leren gebruiken.

Lishi Dao Yoga

Lishi Fēng Shŏu Kung Fu

Een snelle, lichte en dynamische vorm van zelfverdediging. In plaats van brute kracht leer je om je energie te gebruiken. Je lichaam blijft volledig ontspannen, in een constante snelle vloeiende beweging, en terwijl je plezier hebt en cooperatief met elkaar samenwerkt, ontwikkel je je fysieke en mentale vaardigheden en versterk je je zelfvertrouwen. Het is heel opwekkend.

"De wind blaast zo zacht als een zomers briesje of met de ontwortelende kracht van een orkaan".

Lishi Kung Fu

Lishi Hulpmiddelen (Wŭqì)

Wŭqì is de kunst van het gebruiken van hulpmiddelen. Als verlengstuk van je lichaam en van je chi, leer je werken met verschillende hulpmiddelen zoals stok, zwaard en zijden doek. Dynamische vormen met snelle, diepe en gesprongen bewegingen vragen het uiterste van je beheersing en coördinatie. Geniet van het fantastische gevoel dat je krijgt bij het uitvoeren van de grote, zachte, vloeiende bewegingen, die soms langzaam en soms supersnel worden uitgevoerd. Je ontwikkelt een fantastische controle over je lichaam, geest en emoties, en je zult merken hoe het je helpt bij je spirituele ontwikkeling.

Lishi Wu Qi Staff

Lishi Vallen en Opstaan (Qì Shù) en Worstelen (Jiăolì)

Qì Shù is een geavanceerde en stimulerende zelfverdedigingskunst die het hele lichaam traint. Je ontwikkelt een prachtige controle over je lichaam in posities op de grond en in de lucht. Hierbij leer je om in elke positie je energie en ademhaling te gebruiken, en om onder de moeilijkste omstandigheden ontspannen te blijven.

Jiăolì is onze Taoistische vorm van worstelen, op korte afstand en in nauw contact. Ook hier leer je om je energie en ademhaling te gebruiken in de meest ongebruikelijke posities. Hiermee ontwikkel je je energie en je mentale, emotionele en spirituele flexibiliteit.

Lishi Qi Shu

De kunst van een goede gezondheid (Bā jĭn xiàn)

Deze kunsten zijn ontwikkeld tussen 10.000 en 5.000 voor Christus, op basis van de principes aangereikt door de "Meesters van licht reflectie" (Fănguāngzĭ). Door de eeuwen heen is dit werk voortgezet met veel toeweiding, en steeds verder verfijnd. Uiteindelijk zijn de kunsten van een goede gezondheid bekend geraakt onder de naam "Acht draden van brokaat" (Bā jĭn xiàn). Niet te verwarren met een set Daoyin oefeningen met dezelfde naam.

De "Acht draden van brokaat" staan voor acht verschillende kunsten, voorafgegaan door de kunst van een goede diagnose, die je voor elk van de acht nodig hebt:

  1. Diagnose - Zhěnduàn
  2. Natuurlijke voeding - Chángmìng
  3. Kruidentherapie - Căoyào
  4. Warmtetherapie - Wēn Jiēchù
  5. Acupunctuur - Xiázhēnbiān
  6. Drukpunt massage - Diănàn
  7. Massage - Ànmó of Tuīná
  8. Fysiotherapie - Tĭyù
  9. Gebruik van energie - Qilinong
Lishi massage

Lishi Achtergrond

Diep gewortelde cultuur

Sinds duizenden jaren is er in China een diep gewortelde cultuur van dagelijkse beweging ten behoeve van een gezond en gelukkig leven. Ik noem het cultuur omdat het zo wijdverspreid is dat het lijkt alsof iedereen het doet. Ik noem het diepgeworteld omdat archeologen en historici aanwijzingen vinden dat deze cultuur ook al ruim voor het begin van onze jaartelling bestond. En mondelinge overlevering gaat zelfs nog veel verder terug.

Iedereen doet het

Ga je 's ochtends vroeg in China de straat op naar een plein of park, dan zie je heel veel mensen, van alle leeftijden, die aan het bewegen zijn. Loop je om 7 uur 's ochtends langs een schoolplein dan is de hele school bezig met de dagelijkse gymnastiek voorafgaand aan de lessen. Bij ons zijn er mensen die graag elke dag een stukje hardlopen, of elke dag wandelen en bv de hond uitlaten. Ook zijn er velen die één keer per week of zelfs vaker lekker gaan sporten. In de Chinese cultuur is het volstrekt normaal om elke dag een uurtje of meer oefeningen te doen.

Daoyin diagram uit rond 160 voor Christus
Een diagram van rond 160 voor Christus met verschillende oefeningen die we ook vandaag de dag nog kennen als Kaimen, Daoyin en Qigong.

Kwaliteit van leven

Gedurende al die duizenden jaren was er een constante zoektocht gaande naar een steeds diepgaander begrip van de werking van het universum en het menselijk bestaan. Hoe kun je je leven zo inrichten dat je niet ziek wordt en vroegtijdig komt te overlijden? Hoe kun je je leven zo inrichten dat je je altijd goed voelt? Hoe kun je je leven zo inrichten dat je een gezond, gelukkig en lang leven hebt?

Ook in de spirituele praktijk werd de fysieke oefening omarmd en ontwikkeld vanuit het klink klare bewustzijn dat lichaam en geest één zijn en de gezondheid van lichaam en geest wederzijds afhankelijk zijn. Dit bewustijn weerspiegelt zich in het taiji symbool, beter bekend als het yin en yang symbool, waarin zowel de eenheid, de dualiteit als de wisselwerking is uitgedrukt. Zo heeft het Taoisme door de eeuwen heen een grote invloed gehad op het denken en doen in China en zelfs ver daarbuiten.

Uit die zoektocht is een breed scala aan specialismen voortgekomen, zowel op filosofisch vlak als op het gebied van lichaamsoefening, geneeskunst, het ontwikkelen van je energie, zelfverdediging en meditatie.

Rijke historie

Dit is de cultuur en context waarin ook Lishi zich heeft ontwikkeld. Mondelinge overlevering gaat terug tot rond 10.000 voor Christus, toen een groep opmerkelijke mensen een aantal vaardigheden ten toon spreidde en onderrichtte die hun tijd ver ver vooruit waren. Zij zijn bekend geworden als de "Meesters van licht reflectie" (Fănguāngzĭ). Zij lieten zien hoe zijde kleding te maken, porcelijne potten te bakken, buskruit te maken en metaal te bewerken. Ook introduceerden zij een geneeskundige praktijk waarmee de basis werd gelegd voor zeer geavanceerde kruidengeneeskunde, acupressuur, voedingsleer, ademhaling, energie ontwikkeling en massage.

The eight immortals crossing the sea

Li familie

Lishi, of voluit Weihai Lishi Quanfa, betekent zoiets als "De kunsten van de Li familie" of, voluit, "De bewegingskunsten van de Li familie uit Weihai". Rond 1000 voor Christus ontwikkelt Ho-Hsieh Li de eerste bewegingen van de Lishi Taijiquan vorm. Hij verhuist met zijn familie van Beijing naar Weihai. Lishi wordt al sindsdien van vader en moeder op zoon en dochter doorgegeven binnen de Li familie. In 1930 verhuist Chan Kam Li, een handelaar in edelstenen, van Weihai naar London en opent de eerste Lishi school in Europa. Chan Kam Li overlijdt in de winter van 1953-4, op een schip dat tenonder gaat in een hevige storm voor de kust van China.

Vissershaven Weihai, Shandong, China
Weihai was eens klein vissersdorpje in de Shandong provincie in China en is vandaag een stad ter grootte van de Randstad.

Populariteit in het Westen

Vanaf 1954 zet Chee Soo, geboren in London in 1919, geadopteerde zoon van Chan Kam Li, het werk voort om Lishi te onderrichten. Hij wijdde zijn leven aan Lishi en het dienen en helpen van anderen waar hij kon. Net voor zijn overlijden in 1994 gaf hij het stokje door aan zijn meest ervaren leerling om zijn werk voort te zetten. En zo is het dat we vandaag toegang hebben tot deze fantastische traditie en dat er actieve groepen zijn in Groot-Brittanië, Ierland, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Denemarken, de Verenigde Staten en Mexico.

Chee Soo geeft les tijdens het zomerkamp 1990
Chee Soo tijdens het zomerkamp 1990.Trefwoorden: Lishi, Taijiquan, Tai Chi Chuan, Dao Yoga, Kai Men, Chi Kung, Ademhaling, Daoyin, Klevende Handen, Yifushou, Pushing Hands, Wushu, Feng Shou, Kung Fu, Wuqi, Chi, Qi, Energy, Energie, Jaioli, Lichaam, Beweging, Lichaamsbeweging, Oefening, Beoefening, Praktijk, Gezondheid, Welbevinden, Geluk, Taoïsme, Chan Kam Li, Chee Soo, Lee familie, Li familie, Bodegraven, Enschede