taekwondo geschiedenis stijlen

Taekwondo geschiedenis, stijlen en bekende vechters

door

in

Taekwondo, een dynamische en veelzijdige vechtsport, heeft de wereld veroverd met zijn spectaculaire traptechnieken en filosofische diepgang. Deze Koreaanse krijgskunst, die zijn oorsprong duizenden jaren geleden vond, wordt tegenwoordig beoefend door miljoenen mensen wereldwijd. In dit artikel duiken we dieper in de geschiedenis van Taekwondo, verkennen we de verschillende stijlen en maken we kennis met enkele van de beroemdste vechters die deze sport hebben grootgemaakt.

Geschiedenis van Taekwondo

Taekwondo heeft zijn wortels in de oude Koreaanse krijgskunsten, met invloeden van Taekkyeon, Subak en andere traditionele vechtsporten. De geschiedenis van Taekwondo kan worden teruggevoerd tot de drie koninkrijken van Korea: Goguryeo, Baekje en Silla. In deze periode werden vechtsporten zowel voor militaire training als voor zelfverdediging beoefend.

In het oude Korea werden krijgskunsten zoals Taekkyeon en Subak beoefend door krijgers en soldaten om hun vechtvaardigheden te verbeteren. Deze krijgskunsten legden de basis voor wat later Taekwondo zou worden. Tijdens de Koryo- en Joseon-dynastieën bleef de populariteit van vechtsporten groeien, maar het was pas na de Tweede Wereldoorlog dat Taekwondo in zijn moderne vorm werd ontwikkeld.

Na de bevrijding van Korea van de Japanse bezetting in 1945, begonnen verschillende Koreaanse krijgskunstenaars hun eigen stijlen te promoten. In 1955 werd de naam “Taekwondo” officieel gekozen door een groep krijgskunstexperts onder leiding van generaal Choi Hong Hi. De naam Taekwondo is samengesteld uit de Koreaanse woorden “Tae” (voeten), “Kwon” (vuisten) en “Do” (de weg of het pad), wat samen “de weg van de voet en vuist” betekent.

Verschillende Taekwondo stijlen

Taekwondo kent verschillende stijlen en organisaties die elk hun eigen interpretaties en regels hebben. De twee meest bekende stijlen zijn die van de International Taekwondo Federation (ITF) en de World Taekwondo Federation (WTF), nu bekend als World Taekwondo (WT).

ITF (International Taekwondo Federation)

De ITF werd in 1966 opgericht door generaal Choi Hong Hi, de man die vaak wordt beschouwd als de grondlegger van het moderne Taekwondo. ITF Taekwondo legt veel nadruk op de traditionele vormen (Tul), zelfverdedigingstechnieken en theoretische kennis van de sport. De bewegingen in ITF zijn over het algemeen krachtig en direct, met een focus op technische precisie en zelfverdediging.

Kenmerken van ITF Taekwondo:

  • Traditionele Tul (vormen) die techniek en precisie benadrukken
  • Sterke nadruk op zelfverdediging
  • Technische kennis en theorie achter de bewegingen
  • Krachtige, directe bewegingen

WTF (World Taekwondo Federation)

De WTF werd opgericht in 1973 en richt zich meer op de sportieve kant van Taekwondo, met een sterk accent op competitie en wedstrijden. WTF Taekwondo is bekend om zijn spectaculaire en snelle traptechnieken, waarbij atleten vaak gebruik maken van hoog geplaatste, acrobatische trappen. De regels en puntensystemen van WTF zijn ontworpen om het publiek en de toeschouwers een spannend schouwspel te bieden.

Kenmerken van WTF Taekwondo:

  • Focus op competitieve sparring (Kyorugi)
  • Spectaculaire, snelle traptechnieken
  • Puntensysteem dat aantrekkelijke en dynamische wedstrijden bevordert
  • Discipline en sportiviteit op hoog niveau

Verschillen en Overeenkomsten tussen ITF en WTF

Hoewel beide stijlen dezelfde oorsprong delen, verschillen ze in hun benadering en uitvoering van technieken. ITF legt meer nadruk op traditionele vormen en zelfverdediging, terwijl WTF zich richt op competitie en snelheid. Ondanks deze verschillen, delen beide stijlen dezelfde kernprincipes van respect, discipline en doorzettingsvermogen.

taekwondo geschiedenis stijlen

5 bekende vechters

Taekwondo heeft door de jaren heen vele grootheden voortgebracht die de sport naar een hoger niveau hebben getild. Hier zijn vijf van de bekendste Taekwondo vechters:

1. Hwang Kyung-seon

Hwang Kyung-seon is een Zuid-Koreaanse Taekwondoka die bekend staat om haar indrukwekkende prestaties op de Olympische Spelen. Ze won gouden medailles in zowel 2008 als 2012 en een bronzen medaille in 2016, waarmee ze een van de meest gedecoreerde Taekwondoka’s aller tijden is. Haar technische vaardigheden en doorzettingsvermogen hebben haar tot een rolmodel gemaakt voor vele jonge atleten.

2. Steven Lopez

Steven Lopez, afkomstig uit de Verenigde Staten, is een van de meest succesvolle Taekwondo vechters in de geschiedenis van de sport. Hij heeft vijf wereldkampioenschappen gewonnen en twee Olympische medailles (goud in 2000 en brons in 2008). Lopez staat bekend om zijn veelzijdigheid en technische vaardigheid in de ring.

3. Jade Jones

Jade Jones uit het Verenigd Koninkrijk is een tweevoudig Olympisch kampioen, met gouden medailles in zowel de 2012 als de 2016 Olympische Spelen. Haar agressieve en snelle stijl heeft haar de bijnaam “The Headhunter” opgeleverd, vanwege haar voorkeur voor hoge trappen naar het hoofd van haar tegenstanders.

4. Moon Dae-sung

Moon Dae-sung, een Zuid-Koreaanse Taekwondoka, won de gouden medaille in de zwaargewichtcategorie op de Olympische Spelen van 2004. Zijn overwinning is vooral bekend vanwege de spectaculaire knock-out die hij in de finale uitdeelde. Na zijn carrière als atleet heeft Moon zich ook ingezet voor de promotie en ontwikkeling van Taekwondo wereldwijd.

5. Wu Jingyu

Wu Jingyu is een Chinese Taekwondoka die twee keer Olympisch goud heeft gewonnen, in 2008 en 2012. Ze is bekend om haar snelheid, precisie en tactische intelligentie in de ring. Wu heeft een grote invloed gehad op de populariteit van Taekwondo in China en blijft een prominente figuur in de sport.

Taekwondo is veel meer dan alleen een vechtsport; het is een manier van leven die discipline, respect en doorzettingsvermogen bevordert. Met een rijke geschiedenis en diverse stijlen biedt Taekwondo iets voor iedereen, of je nu geïnteresseerd bent in traditionele training, zelfverdediging of competitieve sparring. De bekende vechters die deze sport groot hebben gemaakt, dienen als inspiratie voor nieuwe generaties Taekwondoka’s.

Lees hier meer over karate of kung-fu.